zadanie
x: wyznacz równanie symetralnej odcinka AB, jeżeli A=(−4,−6). B=(2,−4)
3 maj 13:40
Lothar: wyznaczacie równanie prostej przechodzącej przez 2 punkty A i B, najlepiej ze wzoru na prostą
przechodząca przez dwa punkty, następnie wiedząc że symetralna odcinka AB to prosta
prostopadła do odcinka AB i przechodząca przez jego środek, wyznaczacie środek odcinka AB za
pomocą wzoru, a następnie podstawiacie ten punkt pod równanie prostej prostopadłej do odcinka
AB
3 maj 15:00
x: a mógłby to ktoś napisac
4 maj 15:03
michał: y−y1=y2−y1/x2−x1(x−x1) do tego wzoru podstawic
4 maj 16:30
michał: czyli : y+6=−4+6/2+4(x+4)
4 maj 16:31
michał: a zarazem wychodzi y= −1/3x − 22/3
4 maj 16:33
michał: jeszcze srodek obliczamy jak kolega napisał a wiec Sx(x1+x2):2
Sy(y1+y2):2 a wiec Sx=−1 Sy=−5 i podstawiasz pod prosta prostopadła czyli y=−3x+b a wiec te
punkty S(−1,−5) a wiec −1=3*(−5)+b
−14=b
y=−3x−14
4 maj 16:37