srednia prędkość
Mateo: Samochód połowę drogi przebył ze średnią prędkością 30 km/h, a drugą połowę drogi ze średnią
prędkością 60 km/h. Zatem średnia prędkość samochodu na całej trasie jest równa ?
help, ma wyjść 40km\h. Ktoś wytłumaczy jak?
3 maj 13:38
dark: a nie czasami 45km?
3 maj 13:41
Mateo: no właśnie nie.
3 maj 13:44
dark: może ktoś jeszcze pomoże bo sam nie wiem skąd 40 km/h
3 maj 13:47
ciezka: moze jakiś bład w druku

mnie też 45km /h wychodzi
3 maj 13:49
Mateo: Jeden zawór napełnia basen w ciągu 55 minut, a drugi w ciągu 66 minut. W ciągu ilu minut
napełnią basen oba zawory odkręcone jednocześnie?
A) 60,5 B) 40 C) 35 D) 30
a to?
3 maj 13:54
dan: 40
3 maj 13:55
dark: odp A :
55+66= 121
121/2 =60,5
3 maj 13:56
Mateo: dodam że wyjść ma d. 30

sam niewiem jak, ale pomyśl logicznie. Jesli odkrecisz 1wszy zawór to napelni basen w ciagu 55
minut.
Wiec jesli odkrecisz oba zawory rownoczesnie , to nie moga napelnic go w 60,5 minuty

Chyba ze ten drugi zasysa z niego wodę . xD
3 maj 14:02
dan: dark nie liczysz tu średniej arytmetycznej
3 maj 14:03
dark: albo z jednego zaworu leci woda o temp 30 st, a z drugiego o temp. −30 st

, ale masz
rację coś nie tak
3 maj 14:04
Mateo: jesli potrafisz rozwaiazac te zadanka to rposze o pomoc
3 maj 14:04
dark: może dan poda rozwiązanie bo ja jestem głupi
3 maj 14:08
ciezka: mnie wyszło 30,25
3 maj 14:10
Godzio: 66t + 55t = 3630
121t = 3630
t = 30
3 maj 14:12
Orzech: 55*x1=h h−pojemność basenu x− wydajność napełniania
x1=h/55
x2=h/66
h= x(x1+x2)
h=x*h/30
30=h
3 maj 14:15
Lothar: podejdźcie do tego praktycznie
| | 1 | |
skoro pierwszy zawór napełnia basen w ciągu 55 minut to w ciągu 1 minuty napełni |
| |
| | 55 | |
basenu
| | 1 | | 1 | | 1 | |
drugi zawór analogicznie, w ciągu minuty napełni |
| basenu dodajecie |
| + |
| |
| | 66 | | 55 | | 66 | |
wyjdzie ile napełnią basenu w ciągu jednej minuty, teraz wasz ruch
3 maj 14:16
Godzio: Co do pierwszego:
| | 2s | | 2s | | sv2 + sv1 | |
vsr = |
| = |
| = U{2s}{ |
| = |
| | t1 + t2 | | | | v1v2 | |
| | v1v2 | | 2v1v2 | | 2*30 * 60 | |
2s * |
| = |
| = |
| = 40 km/h |
| | s(v1+v2) | | v1+v2 | | 90 | |
3 maj 14:19
najba: przydalby siej jakis komentarz godzio, co do Twojego rozwiązania, od momentu kiedy wprowadzileś
U do wyprowadzanego wzoru bo od tego momentu nie kumam co robisz, czym w ogole jest to "U"
23 paź 21:13