g analityczna
mar00:

oblicz pole części wspólnej okręgów o równaniach
(x−0)
2 + (y−3)
2 = 9
(x−3)
2 + (y−3)
2 = 9
3 maj 13:31
mar00: ponawiam prosbę
3 maj 14:22
dan: sam nie wiem jak to zrobić
3 maj 14:25
mar00: w odpowiedziach najpierw wyliczyli α=60' między środkiem jednego okregu, punktem ich
przecięcia i środkiem drugiego okręgu... ale jak i w jakim celu?
3 maj 14:29
Godzio:

niebieskie => prostokąt −> P = 3 * 6 = 18
| 1 | | 9 | |
zielone => wycinek koła −> P = |
| π*9 = |
| π |
| 4 | | 4 | |
P
prostokąta − 4 * P
wycinka = 18 − 9π = 9(2−π)
3 maj 14:31
Godzio: czekaj pomyliłem coś
3 maj 14:31
Lothar: podejrzanie wygląda gdy pod pi podstawimy 3,14 pole chyba nie może być ujemne, ale może ja do
innej szkoły chodziłem
3 maj 14:34
Lothar: | 1 | |
jeżeli od jednego z kwadratów o polu 3*3 odejmiemy |
| pola koła to otrzymamy jeden z dwóch |
| 4 | |
wycinków który nas nie interesuje, po resztą rysunek jest źle narysowany spójrzcie na pierwsze
równanie okręgu
3 maj 14:39
Godzio:
| 9√3 | |
Pkwadratu − Ptrójkąta = 9 − |
| |
| 4 | |
| 9√3 | | 9√3 | | 9√3 | |
Pprostokąta − 2 * ( 9 − |
| ) = 18 − 18 + |
| = |
| |
| 4 | | 2 | | 2 | |
Czy taka jest odpowiedź?
3 maj 14:45
mar00:

masz rację Lothar. tak powinien wyglądac rysunek

ale wynik będzie ten sam
3 maj 14:48
Godzio:

nie popatrzyłem na równania tylko na rysunek koleżanki ...
Rozwiązanie będzie identyczne
3 maj 14:48
mar00: odpowiedź to 6π − 9/2 √3...
3 maj 14:50
mar00: ok, odpowiedź sie zgadza, bo to tylko częśc rozwiazania. dzieki
3 maj 14:54
Godzio:

Nie dobra poddaje się znów został ten skrawek, jeszcze nad tym pomyśle
3 maj 14:57
olla: ym

ok
3 maj 14:59
olla: wydaje mi się że tez to zadanie gdzies miałam.. poszukam
3 maj 15:00
fhfhsdfhfdh:

pole całego zielonego obszaru łatwo obliczyć poleWycinaKola=alfa/360 * pole koła, gdzie alfa to
kąt trójkąta w wierzchołku znajdującym się w środku koła, pole zakreskowanego obszaru to
poleWycinakKola − poleTrójkątaZielonegoPustego w ten sposób obliczyliśmy część dolnego,
wspólnego obszaru kół zakreskowaną na zieloną, teraz to samo trzeba zrobić dla części górnej
1 mar 12:50