zanjdz ile rozwiązań ma równanie
nieumieć: ile rozwiązań rzeczywistych ma równanie 5x4−13=0
3 maj 13:18
Godzio: (√5x2 − √13)(√5x2 + √13) = 0
(4√5x − 4√13)(4√5x + 4√13)(√5x2 + √13) = 0
Odp. Równanie ma 2 rozwiązania rzeczywiste
3 maj 13:20
gość: kurcze. a ja nadal nie wiem dlaczego tak... co to wzór skróconego mnożenia muszę zastosować?
3 maj 13:25
Eta:
prosto:
5x
4 =13 => x
4=
135 => x=
4√135 lub x= −
4√135
równanie ma dwa rozwiazania rózniące się znakami
3 maj 13:30
ciezka: wolę prostą wersję
3 maj 13:31