zaadanie
x: w trójkącie równoramiennym o bokach 3,3, 3√2 kąt ostry ma miarę?
3 maj 13:10
dan: 45 stopni
3 maj 13:13
wieprz: widze praca wre
3 maj 13:14
Dziaku: Hmm tez tak pomyslalem ale pozniej wpadlem tez na to ze jesli przy podstwie katy maja po 45
0
to gorny wierzcholek musi miec 90
0, niby takei zadanie proste a mnie zatkalo, prosilbym nawet
ja o wyjasnienie

?
3 maj 13:15
x: a skąd to wiemy?
3 maj 13:16
ciezka: mam trop podobny do Dziaku, wystarczy ,że nie będzie to trójkąt prostokątny i 45 stopni nie ma
uzasadnienia.
Ja się męczę z wyliczeniem na razie.
3 maj 13:17
Godzio:
32 + 32 =(3√2)2
18 = 18 − trójkąt prostokątny
3,3,3√2 − równoramienny
... => trójkąt prostokątny równoramienny o kątach 45o,45o,90o
3 maj 13:19
Eta:

ten trójkąt jest trójkątem równoramiennym i prostokątnym
bo IBCI= d−− kwadratu o boku a= 3
IBCI= a
√2= 3
√2
więc kąty ostre mają równe miary po 45
o
3 maj 13:22
dan: mówiłem 45?
3 maj 13:23
ciezka: Fakt, trzeba było "zobaczyć" przekątna kwadratu

. Dzięki
3 maj 13:23