umie ktoś pochodne ;(
milenka: | | 6 | |
1. f(x) = 3x20 + 12x2 + |
| − 1230x−5 − √2x−30 |
| | x4 | |
| | 3x2 − 4x3 √x2 | |
2. f(x) = |
| |
| | 2√x | |
3. f(x) = x arc cos
√1−x2
4. f(x) = sin
2 3x
5. f(x) = 3
x* x
3
6. f(x) = x
sinx
3 maj 12:36
Spike:
A z tłumaczeniem

Czy tylko wyniki chcesz?
3 maj 12:38
mateusz: z tłumaczeniem jeśli można
3 maj 12:43
milenka: prosiła bym z tłumaczeniem
3 maj 12:44
Spike:
| | 0*x4−4x3*6 | |
1)f'(x)=60x19+x+ |
| +30x−16 |
| | x8 | |
3 maj 12:45
Spike:
No to 1
Trochę trudno zapisywać niektóre ułamki, więc słownie będę tłumaczył też.
1) Jest to pochodna z sumy i różnicy funkcji, a jest taki wzór (g−f)'=g'−f'..., więc robi się
tutaj pochodną odzielnie dla każdego wyrazu
Pierwszy wyraz 3x20, pochodna z niego wyrażona jest wzorem (xn)'=nxn−1
3 maj 12:48
3 maj 12:48
Spike:
Więc, 3x20= 3*20x20−1=60x19
3 maj 12:48
Spike: | | 1 | | 1 | |
Następny wyraz tak samo, |
| x2= |
| *2*x2−1=x |
| | 2 | | 2 | |
3 maj 12:49
milenka: ok to pierwsze zadanie kapuję gorzej z resztą
3 maj 12:50
Spike: Pochodna z tego zapisuje się jako
| (6)'*x4−(x4)'*6 | | 0*x4−4x3*6 | | 24x3 | |
| = |
| = |
| |
| (x4)2 | | x8 | | x8 | |
3 maj 12:51
milenka: a jeszcze skąd się wzięło 30x
−16
3 maj 12:53
Godzio: Spike
| | 6 | |
a |
| = 6*x−4 = 6*(−4)*x−5 = −24x−5 |
| | x4 | |
nie można było yego tak zrobić, jest szybciej a końcowy wynik i tak taki sam
3 maj 12:55
Spike:
2) Najpierw, dla "ułatwienia" zapisz sobie pierwiastki jako potęgi liczby. Wiesz o co mi
chodzi?
√2=2
12 itp
Czyli to będzie
Wzór na pkt 3 z pierwszego zadania.
góra to a, dół to b
(3x
2−4x
4)'*(2x
12)−(2x
12)'*(3x
2−4x
4) − góra, zapisuje tak bo nie mogłem
dojść co źle wpisywałem, i dół się nie wyświetlał
(2*x
12)
2 − dół, przez całe zadanie rozwiązuje się tylko górę więc można go pominąć
teraz
Rozwiązanie góry
(6x−16x
3)(2x
12)−x
−12(3x
2−4x
4)
3 maj 13:09
Spike: Tam błąd miałem, powinno być 60 a nie 30
Zobacze czy skaner mi działa bo strasznie trudno wpisuje się pochodne
3 maj 13:10
milenka: aha 60 ok
3 maj 13:18
Spike: A nie, dobrze było

pomyliłem który wyraz wstawiłaś z pytaniem. Chwila
3 maj 13:19
Spike:
(−√2x−30)=−2x12*−30=−2x−15=−15*(−2)*x−15−1=30*2−16
3 maj 13:21
Spike:
Daje za wygraną. Nie da się tutaj tego powpisywać wszystkiego, a zdjęć nie mogę wysłać.
3 maj 13:23
milenka: a może zrób zdjęcia telefonem albo aparatem i wyślij mi na pocztę plis
3 maj 13:25