liczby
Jan: Liczbą odwrotną do 0 jest 0
Prawda czy fałsz?
3 maj 11:43
Svanar: | | 1 | |
liczba odwrotna do 0 to |
| a takie cos nie istnieje.... |
| | 0 | |
3 maj 11:45
Jan: hmm
| | 1 | |
czyli 0−1 czyli |
| nie można dzielić przez 0 bo wychodzi 0 |
| | 0 | |
Więc mam rozumieć ze to prawda

odrotność 0 to 0
3 maj 11:57
Dziaku: Liczba odwrotna do 0 nie istnieje wiec to jest Falsz.
3 maj 12:01
Jan: Ok dzięki
a jescze jedno pytanko kwadrat sumy √2 i √3 to 5 ?
prawda
3 maj 12:03
Jan: ?
3 maj 12:03
Jan: Gdy jakąkolwiek liczbę niewymierną zminiejszymy i 2 to zawsze otrzymamy liczbę niewymierna?
3 maj 12:04
Spike:
nie
3 maj 12:04
Rumpfy: (√2 + √3) = 2 + 2√6 + 3 = 5 + 2√6
3 maj 12:04
Spike:
(√2+√3)2=2+2√6+3=5+2√6
3 maj 12:05
Jan: Ostatnie

[pliss
Gdy jakąkolwiek liczbę niewymierną zminiejszymy i 2 to zawsze otrzymamy liczbę niewymierna?
3 maj 12:10
Svanar: IMO wydaje mi się ze tak...
bo np. π−2 to dalej niewymierna
3 maj 12:11
Spike:
Tak, to nie ma znaczenia o ile zmniejszamy. Liczba niewymierna zapisuje sie nieskończenie po
"przecinku" w postaci dziesiętnej, więc żeby otrzymać liczbę wymierną musielibyśmy odjąć albo
dodać coś do niej. A podstawowym problemem jest to, że skoro jest nieskończona to nie można
dokładnie określić ile dodać/odjąć.
3 maj 12:14
Jan: tak samo myślałem a czy każda liczba wymierna ma rozinięcie nieskończone nieokresowe?
| | 1 | |
moim zdanie to fałsz bo np |
| to 0.(3) a nieokresowe to p. TT lub jakiś pierwiastek ale to |
| | 3 | |
juz zaliczamy do niewymiernych
3 maj 12:16
Svanar: liczba wymierna MA rozwiniecie nieskonczone OKRESOWE
3 maj 12:17
Jan: | | b3 | |
Szceścian ilorazu b i c jest równy |
| |
| | c3 | |
tutaj myśle ze to prawda
3 maj 12:18
Svanar: tak
3 maj 12:18
Jan: A teraz sie upewnie

jeścli cena pomidorów stanowi 110% ceny ogórków to ogórki są o 10 % tańsze od pomidorów?
moim zdaniem prawda
3 maj 12:21
Spike:
Nie.
3 maj 12:23
Spike:
Przykład.
Ogóry po 100 zł.
Pomidory po 110zł.
Różnica 10zł
| 10 | |
| *100%=... nie chce mi się wpisywać w kalkulatorze. |
| 110 | |
3 maj 12:24
Jan: hmm
a jak by ogóry kosztowały 90 zl a pomidory 100 to wychodzi 10%
3 maj 12:37
Jan: 100 zł = 100%
x zł = 110%
x to cena pomidorów i wynosi 110 %
3 maj 12:40
Jan: x wynosi 110 zł raczej
3 maj 12:41
Dziaku: Moim zdaniem Spike ma racje, gdyz roznica to 10zl i ja tez bym wykonywal dzialaniem tym co
Spike ale ja to dopeiro 1 liceum wiec czekamy na profesorow forum
3 maj 12:43