Rozwiąż równanie
1: Rozwiąż równanie. Totalny brak pomysłu jak to ugryźć
3 * 3 3 * 3 5 . . . * 3 2n−1 = 2727
3 maj 11:41
Svanar: ciag arytmetyczny
po prawej, masz 3 do potegi sumy 2n−1 wyrazow ciagu artycznego, a po prawej zamien na potege 3
potem juz kwestia porownac wykladniki
3 maj 11:44
Orzech: n=9, ale to zadanie to chyba z podstawy jest
3 maj 11:54
Svanar: czy ja wiem

a jak juz to takie otwarte za 3−4 pkt
3 maj 11:55
1: arytmetyczny?
3 maj 14:19
dan: n=9 jest nieprawidłowe
3 maj 14:22
dan: liczysz 2n−1+5+3+1=27
2n=19
n=9 i 1/2
3 maj 14:24
Eta: sorry:
wykładniki tworzą ciąg
arytmetyczny 
27
27= 3
3*27= 3
81
n*n= 81 => n
2=81 => n= 9 , bo n€N
odp: n= 9
3 maj 14:30
1: Bardzo dziękuje, dopiero się wziąłem za matmę po paru latach i nie zauważam wielu rzeczy. Teraz
widzę, że prościutkie a siedziałem z godzinę nad nim

.
3 maj 14:52
dan: hah nie zauważyłem, że tam jest 27
27
3 maj 14:55
dan: eta dobrze to zrobił ja sobie pomyliłem
3 maj 14:55