W równaniu z 3ma niewiadomymi wychodzą mi wyniki ujemne zamiast dodatnich?
mam równanie z 3 niewiadomymi:
(2−1)2 + b2 = r2
(1−a)2+(2−b)2 = r2
(2−a)2 + (4−b)2 =r2
rozwiązuję tak:
(1−a)2+(2−b)2 = (2−1)2 + b2
(2−a)2 + (4−b)2 = (2−1)2 + b2
korzystam ze wzorów skróconego mnożenia, redukuję wyrazy podobne i wychodzi mi
b= −2 i a= −7/2 , no a r mi nie chce wyjść w ogóle po podstawieniu tych a i b do pierwszego
równania.
Wyniki prawidłowe: a=7/2 b=2 r=5/2
treść zadania : dane są punkty A=(2,0) B=(1,2) C=(2,4) , wyznaczyć równanie okręgu opisanego
na trójkacie ABC.
| 7 | ||
1−2a = 8−4a → a = | ||
| 2 |
| 7 | ||
a = | ||
| 2 |
| 7 | 9 | 25 | 5 | |||||
r2 = (2− | )2 + 4 = | + 4 = | → r = | |||||
| 2 | 4 | 4 | 2 |