trygonometria
koperek: uzasadnij, że sin4 α − cos4 α= 1− 2 cos2 α , gdy α jest kątem ostrym
3 maj 11:37
Svanar: (sin2α)2 = cos4α−2cos2a+1
(1−cos2a)2 = (cos2α−1)2
[−(cos2α−1)]2 = (cos2α−1)2
jak widac jest to prawda
3 maj 11:41
Nikka: L = (sin2α + cos2α)(sin2α − cos2α) = 1*(sin2α − cos2α) = sin2α − cos2α
=
= 1 − cos2α − cos2α = 1 − 2cos2α = P
3 maj 11:41
Nikka: coś Svanar namieszałeś w swoim rozwiązaniu...
3 maj 11:43
Svanar: ja przeksztalcalem rownowaznie.... nigdzie nie jest powiedziane ze takie cos MUSI sie
przeksztalcac od prawej do lewej
3 maj 11:45
Svanar: aczkolwiek, Twoje rozwiązanie jest czytelne bardziej
3 maj 11:47
Nikka: ale tu się przekształca i to dość prosto
3 maj 11:47
Nikka: dzięki

Twoje też ok − ale musiałam dłuższą chwilę pomyśleć ...
3 maj 11:49
Svanar: nie był to najtrudniejszy przykład

ale jak jest jakaś skomplikowana tożsamość to czasem
ciężko do tej P dojść
3 maj 11:49
Nikka: to fakt

w każdy bądź razie Koperek ma dwa rozwiązania
3 maj 11:50