Zadanie dla koleżanki:)
Amaz:

Długość trzech krawędzi prostopadłościanu wychodzących z jednego wierzchołka tworza ciąg
geometryczny o sumie 19. objętość prostopadłościanu jest równa 216. Wyznacz pole powierzchni
całkowitej tego prostopadłościanu.
Ok, wypiszmy sobie co wiemy w tym zadaniu

V=abc ⇒ 216=abc
a+b+c=19
Skoro te krawędzie tworzą ciąg geometryczny, to mamy tutaj taką własność:
b
2=ac, teraz to ac wstawimy do wzoru na objętość, czyli:
216=bac ⇒ 216=bb
2 ⇒ 216=b
3 ⇒ b=6 No to mamy juz jeden bok

216=6ac ⇒ ac=36
a+6+c=19 ⇒ a+c=19
No i teraz już układ równań, jak bedziemy znać wszystkie krawędzie, to policzymy Pc

a+c=13 i ac=36