jak obliczyć te zadania krok po kroku?
ej: 1. jak rozwiązać logarytm log36, żeby otrzymać odpowiedź 2log6−log1?
2. w ciągu arytmetycznym 3 wyraz jest równy 14, a jedenasty jest równy 34. jaka jest różnica
tego ciągu?
3. w ciągu geometrycznym (an) dane są: a1=32 i a4=−4. jaki jest iloraz tego ciągu?
4. punkty A, B, C, D, E, F, G, H dzielą okrąg na 8 równych łuków. jaka jest miara kąta GAD?
3 maj 01:11
Gustlik: ad a) log36=log6
2=2log6=2log6−log1, bo log1=0
ad b) a
11−a
3=8r (bo 11−3=8 − odejmujemy numery wryazów, daje to krotność róznicy między nimi,
czyli ile jest"r"−ów)
34−14=8r
20=8r /:8
ad c)
a4 | |
| =q3 (q3, bo 4−1=3 − odejmujemy numery wyrazów, co daje potęgę q)
|
a1 | |
ad d) Punkty A, B, C, D, E, F, G, H tworzą ośmiokąt foremny, kąt srodkowy wyznaczony przez 2
sąsiednie punkty = 360
o/8=45
o.
Zatem:
<GSD=3*45
o=135
o (S − środek okręgu)
<GAD=1/2<GSD=67,5
o (tw. o kącie wpisanym i środkowym).
3 maj 01:40
ej: bardzo dziękuję
3 maj 16:58