matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
krótke zadank. jak rozwiązać ?
Maku:
5
Wiedząc, że sinα + cosα =
, oblicz cosα*sinα .
4
2 maj 22:15
Amaz:
5
sinx+cosx=
4
sin
2
x+cos
2
x=1
2 maj 22:25
Amaz:
25
(sinx+cosx)
2
=
16
−sin
2
x−cos
2
x=−1 Dodajemy stronami i mamy:
9
2sinxcosx=
16
9
sinxcosx=
32
2 maj 22:27