Niby proste zadania, a kurde nie umiem..
Miki: Cenę pewnego towaru obniżono najpierw o 30%, a potem o 20%. Zatem cenę towaru obniżono
o..............? Ma wyjść 44 % . Ale jak to zostało obliczone?
2 maj 21:49
Zapalkka: (0,7*x)*0,8=0,56x
x−0,56x=0,44x
więc cenę zmniejszono w sumie o 44%
zadanko banalne na poziomie gimnazjum, pozdrawiam.
2 maj 21:53
Dziaku: 100% − cena przed obnizkami
30% z 1 = 0,3 −−> cena po 1 obnizce
1− 0,3 = 0,7 −> cena po 1 obnizce
20% z 0,7 = 0,2* 0,7 = 0,14
0,3 + 0,14 = 0,44 ==> 44%
2 maj 21:54