| (n+1)!−n! | ||
1. | ||
| (n−1)! |
Generalnie wiem co to silnia.
Prosze o jak najszybsza pomoc
| (n+1)! − n! | n!(n+1) − n! | n!(n+1 − 1) | |||
= | = | = | |||
| (n−1)! | (n−1)! | (n−1)! |
| (n−1)!n2 | ||
= n2 | ||
| (n−1)! |
Prosze
Prosze o pomoc. Błagam Was
.
Pomoglbys z pozostalymi
4) 6!*n!(n+1) − 6!*7*n! =0 /: 6!*n! ≠0
n+1 − 7=0 => n= 6
3) n!(n+1)(n+2)(n+3) = 120n! /: n!≠0
(n+1)(n+2)(n+3)= 120= 4*5*6
n+1= 4 v n+2= 5 v n+3= 6 => n= 3
2) n!( n+1)−n!= 600
n!( n+1−1)=600
n!* n=600 => n= 5 , bo 5!= 120
5!*5= 120*5= 600 ok.