zadanie na mature
ziomal: W ostroslupie prawidlowym czworokatnym wysokosci przeciwleglych scian bocznych, poprowadzone z
wierzcholka ostroslupa, sa do siebie prostopadle.
a) Obliczy sinus kata nachylenia krawedzi bocznej ostroslupa do plaszczyzny podstawy.
b) Jakim procentem objetosci czescianu, ktorego krawedz ma dlugosc rowna dlugosci krawedzi
podstawy danego ostroslupa, jest objetosc tego ostroslupa?
tak ma wyjsc
a) sin α=pierwiastek z 3/3
b) 16 2/3%
2 maj 20:59
Svanar:

|∠FSE| = 90*
przez
a oznaczmy dlugośc podstawy
a = h
√2 bo jest to przekatna kwadratu
| | h | | | | √2 | | √3 | |
sinα = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | x | | | | √6 | | 3 | |
2 maj 21:10
Svanar:
2 maj 21:22