W trójkącie prostokątnym przyprostokątne mają długości 2 i 4, a jeden z kątów os
Hubert: W trójkącie prostokątnym przyprostokątne mają długości 2 i 4, a jeden z kątów ostrych
ma miarę α . Oblicz sinα ⋅ cosα .
Prosiłbym o rozwiązanie krok po kroku bo we wtorek matura a ja nic nie czaje z
trygonometrii ...
2 maj 20:56
ciezka: Oblicz przeciwprostokatną z tw. Pitagorasa
czyli x
2= 2
2 +4
2
x
2 = 4+16
x
2= 20
x=
√20 =
√4 * 5 = 2
√5
2 maj 21:01
ziomal:

2
2 + 4
2 = x
2
x=2√5
sin α=2/2√5
cos α =4/2√5
sin α*cos α=2/2√5*4/2√5=4√5/5
2 maj 21:04
Hubert: no mysle ze nie wyjdzie taki wynik jaki by mnie zadowalał ... ponieważ ma wyjść 25 ...
2 maj 21:05
ziomal: jeszcze nie ogarniam jak tu ulamki robic xd ale wiadomo ocb
2 maj 21:06
Dziaku: | | 2 | |
Ciezka zrobila dobrze tylko pomnoz sobie jej sin * cos i wychodzi |
| |
| | 5 | |
2 maj 21:10
ciezka: nie zdarzyłam dokończyć

ale Dziaku widzę na straży
2 maj 21:13
Dziaku: hehe

Otoz to!
2 maj 21:14
Hubert: no fakt

Dziena za zadanko
2 maj 21:19
ziomal: i znow sie wylozylem przy mnozeniu ulamkow

moj blad
2 maj 21:30