logika
marzena: Dane są punkty A=(−2;3) oraz B=(4;6). Dlugość odcinka AB jest równa:
A
√208
B
√52
C
√45
D
√40
jak to wyliczyć bo na chłopski rozum wychodzi C a jak matematycznie za to się zabrać
2 maj 20:47
2 maj 20:49
ciezka: i też C ci wyjdzie
2 maj 20:50
Gustlik: A=(−2;3)
B=(4;6).
Współrzędne wektora AB→=B−A=[4−(−2), 6−3]=[6, 3]
|AB|=√62+32=√36+9=√45=3√5
3 maj 01:25
Gustlik: Czyli odp. C.
3 maj 01:26
magi: Albo narysować tej odcinek w układzie współrzędnych, narysować do niego trójkąt prostokątny
(ten odcinek będzie przeciwprostokątną), pozostałe boki to 3 (6−3) i 6 (odległość między −2 i
4 na osi x), i z twierdzenia Pitagorasa obliczyć długość przeciwprostokątnej.
3 maj 08:04