to nie jest kąt pomiedzy dwoma przekątnymi, tylko tak jak na rysunku powyżej
| a√3 | ||
wyznaczyłam h= | i nie mam dalej pomysłu | |
| 6 |
no wlasnie tak
zauwaz na tym twojim rysunku ze to na dole to bedzie wysokosc trojkata czyli a√32
to po prawo to przekatna ktora mozesz obliczyc a to po lewo to tez przektna tylko tak jakby
polowy sciany bocznej
| √13a | ||
wyznaczylam sobie ta przekątną po prawej i to mi wyszło d= | a ta po lewej to | |
| √12 |
| 2a | d1 | |||
d1= | oba z tw. Pitagorasa, więc cosα= | i mi wychodzi że to jest | ||
| √6 | d |
| 1 | ||
PB = 2PP ⇒ aH = 2* | a2√3 ⇒ a = 2√3H ⇒ a2 = 12H2 | |
| 4 |
| 1 | 1 | |||
b2 = | a2 + H2 = | *12H2 + H2 = 4H2 ⇒ b = 2H | ||
| 4 | 4 |
| b | 2H | 2√13 | ||||
cosα = | = | = | ||||
| c | √13 H | 13 |