nierówność
marcin13519: 3x2 − 2x ≤ 0
x2 + 8x − 9 tu powinien być znak mniejszości (ale nie wiem jak wstawić go) 0
−x2 + 7 ≥ 0
2 maj 20:24
dan: po prostu <

shift+,
2 maj 20:25
dan: x2(x−2)≤0
x2≤0
x≤0
x−2≤0
x≤2
czyli rozwiązaniem jest x≤2
2 maj 20:26
dan: x2+8x−9<0
tu liczysz Δ
Δ=64+36
Δ=100
√Δ=10
x1=−9
x2=1
x∊(∞,1)
2 maj 20:29
Dziaku: −x
2 + 7 ≥ =
x
2 + 7 ≥ 0
x ≥
√−7
Hmm tak mi sie zdaje
2 maj 20:29
dan: −x2+7≥0
(√7+x)(√7−x)≥0
x=√7
x=−√7
x∊<−√7,∞)
2 maj 20:31
ciezka: dan a w pierwszym nie zjadłeś "3"
| | 2 | |
bo mnie wyszedł x = − |
| |
| | 3 | |
2 maj 20:31
dan: dziaku proszę cię nie minus pod pierwiastkiem! jak obróciłeś znaki to obracasz też znak
nierówności na ≤ i −7 ma być jeszcze
2 maj 20:31
2 maj 20:32
dan: to mnie powinien przydać sięodpoczynek skąd ja wziąłęm x
2
miało być x

i potem miałobyć
(3x−2)
2 maj 20:33
ciezka: a smaczna chociaż była ta "3"
2 maj 20:34
dan: a bardzo

dzięki
2 maj 20:34
ciezka: rozumiem ,że kolację odpuszczasz?
2 maj 20:35
dan: już jadłem
2 maj 20:37
Dziaku: Bozeee co ja zrobilem

Sory za pomylke

Chwilowe zaciemnienie
2 maj 20:42
ciezka: jak widzę co pewien czas każdy na nie cierpi

lepiej tu niż na maturze
2 maj 20:43
marcin13519: x2 + 8x − 9 > 0
w drugim pomyłka była bo za szybko pisze
2 maj 20:47
ciezka: to tylko na koncu znaki zmień, wartości obliczeń taka pomyłka nie zmienia.
2 maj 20:48