sdfs
marcin13519: x3 − 52 + 2x − 10 = 0
2x3 + 3x2 − 4x − 6 = 0
−x3 + 3x2 + 6x− 18 = 0
rozwiąże ktoś mi to
2 maj 19:58
ciezka: czy w pierwszym równaniu drugi wyraz to 5x
2
2 maj 20:00
dan: 2)
x2(2x+3)−2(2x+3)=0
(2x+3)(x2−2)=0
2x+3=0
2x=−3
x= − 1/3
x2−2=0
x2=2
x=√2
2 maj 20:03
marcin13519: zapomniałem dopisać, tak jest tam 5x2
2 maj 20:03
dan: 3)
−x3+3x2+6x−18=0
−x2(x−3)+6(x−3)=0
(x−3)(−x2+6)=0
x=3
x=√6
2 maj 20:04
dan: x3 − 5x2 +2x − 10=0
x2(x−5)+2(x−5)=0
(x−5)(x2+2)=0
x=5
x=√−2 => równanie sprzeczne
2 maj 20:06
dan: zrobione wszystkie 3
2 maj 20:06
ciezka: a ja rozbiłam na (x − √2)*(x+√2)
x=√2 , x=−√2
2 maj 20:06
dan: jak ty to rozbiłaś i które?
2 maj 20:08
ciezka: w drugim (x2 − 2) ale moze od tych zadań zrobionych dzisiaj już mi się wszystko miesza.
2 maj 20:08
dan: ja dziś i wczoraj cały dzień robię, więc się ja pomyliłem tam druga możliwość jeszcze przy moim
istnieje x=−
√2 dobrze to masz
2 maj 20:10
ciezka: no to uf

bo juz myślałam ,ze czytać wzorów nie umiem
2 maj 20:12
marcin13519: dzięki
2 maj 20:14