trygonometria
marcin13519:

sin α =4/5
2 maj 19:40
ciezka: i?
2 maj 19:41
marcin13519: jak to rozwiązać
2 maj 19:42
MeG: hahahahhahaha
2 maj 19:43
marcin13519: pomóżcie
2 maj 19:44
magi: Gdzie tu problem do rozwiązania?
2 maj 20:07
Dziaku: Ale to trzeba wyliczyc pozostale czy co? Bo duzo to nam nie powiedziales
2 maj 20:10
dan: no właśnie co trzeba wyliczyć
2 maj 20:12
ciezka: też czekam

z zaciekawieniem
2 maj 20:13
marcin13519: tak powinno to być:
sin α = 45 i α∊ (0 stopni, 90 stopni)
2 maj 20:36
dan: i co dalej?
2 maj 20:37
ciezka: Jakieś pytanie pomocnicze
2 maj 20:38
Dziaku: Wystarcza Ci wzory :
sin
2 + cos
2 = 1
| | sin | |
tg= |
| z tymi dwoma wzorami wyliczysz wszytsko, i w kazdym otrzymasz dwa przypadki i |
| | cos | |
po cwiarce wybierasz z tych dwoch jeden prawidlowy, powodzenia
2 maj 20:40
Dziaku: No wszedzie powinny byc "α" ^^
2 maj 20:40
marcin13519: nie wiem jak to zrobić, zróbcie za mnie ok
2 maj 20:43
Dziaku: No masz pdoanego sinusa, podstaw pod wzor i masz jedna niewiadomo w postaci cosinusa oblicz
cosinus i ze wzoru na tg i ctg wyliczasz tg i ctg takie trudne?
2 maj 20:47
magi: Nie.
2 maj 20:47
marcin13519: ja nie umiem tego
2 maj 20:49