pomoc z fizyki
Julia: hej jest ktoś tu dobry z fizyki
2 maj 18:36
wieprz: może napisz co potrzebujesz...
3 maj 12:51
Dziaku: NIby ja jestem w klasie fizycznej w liceum i na rozszerzeszeniu mam 4
3 maj 12:56
Julia: mam zadania :
1. Oblicz objętość 1 mola gazu w warunkach normalnych (p=1013hPa, t−0oC)
2. w naczyniu o objętości 4l znajduje się 16 g helu o temperaturze 37o C. Oblicz ciśnienie
gazu (masa molowa helu 4g/mol)
3. Ciśnienie atmosferyczne wynosi p=985 hPa Oblicz siłę parcia wywieraną przez atmosferę na
stół o powierzchni 1,5m2
4 oblicz ilość cząstek gazu doskonałego zawartego w naczyniu o objętości 10l i ciśnieniu 2Mpa
Temperatura gazu wynosi 47o C
4 maj 10:49
Mateusz: Zad1
jak wiemy
| | nRT | |
V = |
| podstaw dane i policz powinno wyjsc 22,4dm3 gdzie R−stała gazowa
|
| | p | |
T−temperatura w K
Reszta zadan to zastosowanie równania Clapeyrona i przekształacanie go tak aby otrzymac
odpowiednie wielkosci
4 maj 11:08
Mateusz: | | P | |
No i 3 dodatkowo wykorzystanie wzoru na cisnienie p = |
| |
| | S | |
4 maj 11:10
Julia: a co mam podstawić za nRT
4 maj 11:19
Mateusz: n−liczba moli gazu R−napisałem co to jest T−tez napisałem co to jest
4 maj 11:24
Julia: a ile wynosi stała gazu
4 maj 11:25
Julia: zróbcie mi te zadania

tak bym widziała jak robicie ! dała nam zadania ani wzorów ani nic
4 maj 11:38
Mateusz: R podałem ci te stałą 8,31
4 maj 11:40
Julia: no wyszło mi 22,4 dm
3 to teraz ten równanie pV=nRT

i co dalej
4 maj 12:17
Julia: sory wyszło mi to i tyle
4 maj 12:22
Julia: chodzi mi o 1 zadanie
4 maj 12:22
Mateusz: no 1 zad masz obliczyc objętosc 1 mola gazu doskonałego w warunkach normalnych czyli V
V−objętosc jak wyszło ci 22,4dm3 to masz dobrze i koniec zadania
4 maj 12:46
Julia: a te zadania 2,3,4 to jak
4 maj 15:16
robinka: p*s=F
F=985hPa*1,5m
2=98500Pa*1,5m
2=147750N
4 maj 15:20
Julia: do którego to zadania
4 maj 15:28
robinka: pV=nRT
1 mol = 6,023*10
23
n=x
4 maj 15:29
robinka: pierwsze to trójka. a kolejne to 4
4 maj 15:30
Julia: F
3.p=
S
p*s=F F=985hPa*1,5m2=98500Pa*1,5m2=147750N
to jest zadanie 3
4 maj 15:33
robinka: 2.
n=16g:4 mol/g=4 mole
V=4l=4dm
3
T=37+273=310 C
4 maj 15:34
robinka: 3. Ciśnienie atmosferyczne wynosi p=985 hPa Oblicz siłę parcia wywieraną przez atmosferę na
stół o powierzchni 1,5m2.
p=985hPa=98500Pa
S=1,5m
2
F=p*S
F=98500Pa*1,5m
2
4 maj 15:36
Julia: 1 mol = 6,023*10
23
n=x
teraz na krzyż zrobić

tam jest 10
2*3
4 maj 15:36
robinka: 1 mol =6,023*1023
n=x
x=n*6,023*1023
4 maj 15:38
Julia: a co za n
4 maj 15:39
robinka: n musisz sobie obliczyć to ilość moli
4 maj 15:41
Julia: aha dzięki wielkie
4 maj 15:43