wykaż że liczba√ 3 − 2√2 − √2 jest liczbą całkowitą
chachrek: wykaż że liczba√ 3 − 2√2 − √2 jest liczbą całkowitą
2 maj 18:02
Shii: nie wiem czy to tak będzie ale
√3−√2 /*2
1
aczkolwiek pewnie zle xD
2 maj 18:09
Godzio: √3− 2√2 − √2 = √1 − 2√2 + √2 − √2 = √(1−√2)2 − √2 = |1−√2| − √2 =
−1+√2 − √2 = −1
2 maj 18:12
chachrek: Z tym, że pierwsze wyrażenie jest całe w pierwiastku, czyli :
√(3 − 2√2) − √2
no, ale 1 ma wyjść
2 maj 18:12
Shii: −1 cz 1?
2 maj 18:18
Godzio: −1 inaczej być nie możę

2 przejście :
√1 − 2√2 + 2
2 maj 18:19
Shii: można chyba

tak..
√3 −2*2
12−2
12
√3−
√2 /*
2
i 1
2 maj 18:21
chachrek: No właśnie i nad tym się zastanawiam.. Czy −1, czy 1.?
2 maj 18:39
Godzio: Shii nie można robić tak jak ty to zrobiłeś.
−1 na 100%
2 maj 18:44
Shii: dobra to mnie zgubiłeś jakoś tego 2 przejscia nie moge pojac
2 maj 19:05
Godzio:
3 − 2√2 = 1 − 2√2 + 2 = (1 − √2)2
bo 3 = 1 + 2
2 maj 19:07
Shii: takie klocki warto wiedziec dzieki ^^
2 maj 19:12
fack: i to zadanie na poziom podstawowy?
2 maj 19:15