obl.dziedzinę funkcji.Za pomoc dziękuję
asjak: oblicz dziedzinę funkcji
2 maj 17:49
fack: 5x2−194=0
2 maj 18:09
Godzio:
5x2 − 194 ≠ 0
2 maj 18:10
fack: czyli 5x2−194>0 teraz dobrze?
2 maj 18:11
asjak: i co dalej?
2 maj 19:02
asjak: Godzio podpowiedz proszę.
2 maj 19:08
Godzio:
5x
2 − 194 ≠ 0
5x
2 ≠ 194
| | √194 | | √970 | | √970 | |
x ≠ |
| = |
| v x ≠ − |
| |
| | √5 | | 5 | | 5 | |
| | √970 | | √970 | |
Df = R − { |
| , − |
| } |
| | 5 | | 5 | |
2 maj 19:10
asjak: a skąd to 970 i dlaczego 5 jest bez √
2 maj 19:20
ciezka: bo został zniesiony pierwiastek w mianowniku czyli √197 został pomnożony ( tak samo jak i
mianownik ) przez √5
2 maj 19:21
asjak: do tej funkcji muszę zrobić przebieg zmienności i juz mam dość a co będzie dalej



?
2 maj 19:22
tępak:
jak widać tutaj, jest nas wielu i jesteśmy przyszłością narodu, z naszą inteligencją
zbudujemy lepszy świat
2 maj 19:26