a
Łukasz: Ciąg a(n) jest geom. . Czy ciąg b(n)=an+1 −an jest geom?
2 maj 17:04
Svanar: an+1=a1*qn
an = a1*qn−1
an+1−an = a1*qn − a1*qn−1 = a1*qn−1(q−1)
wiec b(n) = a1*qn−1(q−1)
b(n+1) − b(n) = a1*qn(q−1) − a1*qn−1(q−1) = (q−1)(a1*qn − a1*qn−1) = q(q−1)
o ile sie nie pomyliłem w przekształcaniu, to odpowiedz brzmi: TAK
2 maj 17:14
Łukasz: dlaczego wylaczyles przed nawias w drugim zdaniu a1*qn−1?, moim zdaniem tam mozna
wyciagnac przed nawias co najwyzej a1*qn
2 maj 17:24
Svanar: qn−1 jest mniejsze od qn, nie chciałem bawić się w ułamki
2 maj 17:25
Łukasz: aha, faktycznie, juz pojałem
2 maj 17:30
Łukasz: i jescze chcialbym wiedziec skad Ci sie wzial wynik? Jak to poskracales wszystko na koncu?
2 maj 17:35
maxiol77: ja tez bym chcial to wiedziec
2 maj 18:04