o.O
ale o co chodzi:D: Dane jest równanie z niewiadomą x. zbada, dla jakich wartości parametru m∊R równanie ma
rozwiązanie: │mx+ x│− │x│= −3
2 maj 16:43
Godzio:
|x| * | m + 1| − |x| = − 3
|x| ( |m+1| − 1) = − 3
| m + 1 | < 1
m + 1 < 1 i m + 1 > − 1
m < 0 i m > − 2
m∊(−2,0)
2 maj 16:50
ale o co chodzi:D: ok, dzieki
2 maj 16:53
maxiol77:
TEGO NIE ROZUMIEM, prosze mi wybaczyc, ułamek jeszcze ok, ale tych nie równości po ułamku już w
ogóle
2 maj 18:22
Godzio:
| | −3 | |
Można odrazu tak zapisać jak się to widzi że |
| musi być dodatnie więc |
| | |m+1|−1 | |
mianownik musi być ujemny=> |m+1| − 1 < 0 => |m+1| < 1, albo od podstaw:
m ≠ 0
−3(|m+1|−1) > 0
|m+1| − 1 < 0
|m+1| < 1
...
m∊(−2,0)
2 maj 18:26
maxiol77: DANKE
2 maj 19:07