zad
kot: w urnie znajduje sie n bialych i 5 kul czarnych.losujemy bez zwracania dwie kule. prawd.
wylosowania kul czarnych jest rowne 5/18 oblicz ile kul znajduje sie w urnie
2 maj 16:25
Svanar:

wszyskich kul jest: 5+n
prawdopobonienstwo wylosowania czarnych to:
360 = 5(n
2+9n+20)
n
2+9n−52= 0 Δ = 81+208 = 289
√Δ = 17
| | −9−17 | |
n2 = |
| = −13 ← nie spełnia warunków zadnaia |
| | 2 | |
wszyskich kul jest 4+5 = 9
2 maj 16:32
kot:
2 maj 16:34
Svanar: dobrze ?
2 maj 16:34
kot: chyba wiem o co chodzi
2 maj 16:36
kot: dobrze
2 maj 16:36
Svanar: to dobrze
2 maj 16:36
kot: wez zreknij na to 2
2 maj 16:36
Svanar: ...wesele!
2 maj 16:37
kot: rzucam sobie dwukrotnie kostka do gry.Oblicz prawd. zdarzenia A
polegajacego ze suma wyrzuconych oczek nie spelnia nierownosci
10−x
−−−−−−−−−<0
x−4
2 maj 16:37
kot: nei bedzie wesela

daj gg
2 maj 16:37
Svanar: a po co Ci moje gg ?
2 maj 16:38
kot: nie to nie.
2 maj 16:39