Nierówności
Dudi: Rozwiąż nierówność:
5x+1/3−8/9<x−5/9−4x/3
2 maj 16:15
dan: 5x+1/3−8/9<x−5/9−4x/3
L=5x+1/3−8/3
2=5x+3
2/3
3−5/3
3=5x+3
2−5/3
3
P=x−15−12x/3
3
5x+
32−533<x
−15−12x33
nie chce mi się dalej
2 maj 16:22
Dudi: No tak, ale ja tylko prosze o pomoc, najwyżej wytłuamczyć można. No ale jak potem doprowadzić,
bo wiem, że przy tym długo schodzi, a ja z majcy ciemniak jestem

2 maj 16:26
Dziaku: Napisz to normalnie, masz tu odcje np zrobienia ulamka itp, wtedy zrobie to zadanko
2 maj 16:27
Dudi: Już piszę:
5x + 13 − 89 < x − 59 − 4x3
2 maj 16:30
Dziaku: no ok, moge to zrobic ale nie gwarantuje czy gdzies nie walne glupa

masz jakies odp

? ale
pomagam
2 maj 16:30
Dziaku: | | 1 | | 8 | | 5 | | 4x | |
5x + |
| − |
| < x − |
| − |
| \ * 9 |
| | 3 | | 9 | | 9 | | 3 | |
45x + 3 − 8 < 9x − 5 − 12x
45x − 9x + 12x < −5 + 8 − 3
48x < 0
x< 0
Jak na moje oko to tak
2 maj 16:34
Dudi: Dzięki ^^
2 maj 16:51
Dudi: Tak, odp X<0
2 maj 16:51
maxiol77: tak
2 maj 18:24