.
Anula: Wyznacz wartość największa i najmniejszą funkcji kwadratowej f(x)=2x2 −5x+3 w przedziale
<−1,2>
2 maj 16:00
dan: f(x)=2x2 −5x+3
y=2(−1)2−5(−1)+3
y=2+5+3=10
y=8−10+3
y=1
y=3 (przy x=0)
y=2−5+3
y=0(przy x=1)
najmniejsza 0 największa 0
2 maj 16:02
Anula: Ee nie, no to chyba raczej nie o to chodzi
2 maj 16:04
dan: możesz też obliczyć współrzędne wierzchołka
xw=10/4=5/2 >2 więc wierzchołek będzie poza przedziałem
2 maj 16:05
dan: sorry powinno być 5/4 i wtedy masz najmniejszą wartość, bo idzie w górę
2 maj 16:06
Monia:): obliczam wartosć dla
−1 i 2
f(−1)= 10
f(2)=−5
delta= 1
p= 1 1/4
q= − 1/8
odp: najw wartosc: 10, najmn: −5
2 maj 16:07
Godzio: trzeba sprawdzic jeszcze czy wierzchołek nalezy, a tu akurat nalezy wiec tam jest najmniejsza
wartosc

Anula policz
| | 5 | |
f( |
| ) = .... −> najmniejsza wartość |
| | 4 | |
f(2) = 1
f(−1) = 10 −> największa
2 maj 16:07
Anula: Aaa włąsnie teraz tez mi tak wyszło dzieki Monia

2 maj 16:08
dan: czyli dobrze się poprawiłem
2 maj 16:09
Monia:): f(2)= 1 ( tam byla pomylka!

i wtedy najmniejsza jest − 1/8
2 maj 16:09
maxiol77: | | 1 | |
zgadza sie Fmax = 10 Fmin = − |
| |
| | 8 | |
2 maj 18:42
D&K: moze to ktos jeszcze wytlumaczyc? bo jakos tego nie widze. licze dla skrajnych x−ów wartości i
po co sprawdzam ten werzchołek? a gdyby nie był w przedziale to co wtedy
23 kwi 18:02