mm:
CZY NIKT NIE POTRAFIII MI WYTLUMACZYC?
wyrazenie √x2-4x+4 +x+8 dla pewnej liczby x przujmuje wartosc stala x.do jakiego przedzialu nelezy liczba x? wychodzi mi 2 no tak jakby sie zgadaza, po podstawiajac dwa otrzymuje 10..ale w zadaniu pisze,zemusze podac przedzial... i odpowiedz jest -nieskonczonosci do 2...jak to zrobuc
17 lut 11:12
18 lut 08:38
Sitta:
√x2-4x+4 +x+8 = √(x-22) +x +8 = |x-2|+ x +8 (*)
z def. wartości bezwzględnej
x-2 dla x≥2
|x-2|= -x+2 dla x<2
podstaw do (*)
i wychodzi 10 dla x (-∞, 2)
18 lut 19:26
Sitta:
Edytor troszkę poprzestawiał:
pod pierwiastkiem powinno być(x-2)2
3 i 4 linijka to ma być def wartości bezwzględnej
18 lut 19:30