1. Zapisz wzor funkcji w postaci kanonicznej y=2x2+3x+1
2. Zapisz wzor funkcji w postaci iloczynowej y=−3x2+2x+5
3. Z ponizszego rownania kanonicznego odczytaj wspolrzedne wierzcholka paraboli bedacej
wykresem tej funkcji, a nastepnie przedstaw rownanie w postaci ogolnej: y=(x+3)2−2
| 1 | ||
4. Dana jest funkcja kwadratowa okreslona wzorem y= | x2 | |
| 3 |
| 5 | ||
5. Rozwiaz nierownosc: 2x2−3x+ | ≥0 | |
| 8 |
| 3 | 1 | 3 | 9 | 1 | ||||||
1. y = 2x2 + 3x + 1 = 2(x2 + | x + | ) = 2(x2 + 2* | x + | − | ) = | |||||
| 2 | 2 | 4 | 16 | 16 |
| 3 | 1 | |||
2(x+ | )2 − | |||
| 4 | 8 |
| −2 + 8 | −10 | 5 | ||||
2. y = −3x2 + 2x + 5 Δ = 64 x1 = | = −1 x2 = | = | ||||
| −6 | −6 | 3 |
| 5 | ||
y = −3(x+1)(x− | ) | |
| 3 |
| 1 | ||
c) y = | (x+3)2 + 5 | |
| 3 |
| 3 + 2 | 5 | 3−2 | 1 | |||||
5. Δ = 4 x1 = | = | x2 = | = | |||||
| 4 | 4 | 4 | 4 |
| 1 | 5 | |||
x∊(−∞, | > ∪ < | ,∞) | ||
| 4 | 4 |
| −1 +21 | −1−21 | |||
Δ = 441 x1 = | = 10 x2 = | = −11 | ||
| 2 | 2 |
| 1 | 1 | |||
wygladac | (x+3)2+5? ogolna chyba jest | x2+6x+14. Dziekuje za pomoc! | ||
| 3 | 3 |