x
Ertyh: (−3−a)2 = ...
jak to zrobic?
2 maj 15:13
Svanar: nie wiem w czym problem... jak podniesc do kwadratu?
mozna np tak:
[−(a+3)]2=a2+6a+9
2 maj 15:15
motka54: a nie −a
2−6a−9
2 maj 15:19
Ertyh: dzieki
2 maj 15:21
Ertyh: svanara sposob jest dobry
2 maj 15:21
ciezka: motka , nie, trzeba − wziąć przed nawias bo inaczej nie ma zastosowania wzór skróconego
mnożenia.
2 maj 15:24
Svanar: dlaczego ? nie trzeba wyciagać przed nawias, bo:
(−3−a)
2 = (−3)
2 +2*(−3)*(−a) + (−a)
2 .... tez bedzie to samo, ale pierwsza wersja
ladniejsza
2 maj 15:25
Mr.Mijagj: przecież trzeba po prostu wzór skróconego jak wyżej i wsio, motka dobrze rozpisała
2 maj 15:26
ciezka: no ładniejsza
2 maj 15:26
kaz: (a−b)2=a2−2ab+b2
(−3−a)2=9−6a+a2
2 maj 15:27
Svanar: (a−b)2=a2−2ab+b2
(−3−a)2=9−6a+a2
−2ab = −2a*(−3) a to nie jest to samo co −6a
2 maj 15:28
Amaz: Jakby ktoś miał jakieś wątpliwości, co do tego jakie znaki mają być przy odpowiednich
współczynnkikach

Można to zrobić jeszcze tak: (−3−a)
2=(−3−a)(−3−a)=...
2 maj 15:28