stożek :(
kinia: Przekrój osiowy stożka jest trójkatem prostokatnym rownoramiennym o podstawie 12. ile ma jego
objetosc?
2 maj 15:03
ciezka: z właściwości trójkątów wiemy ,że suma wszystkich katów wynosi 180stopni.
tak wiec
180−90:2 = 45 stopni.
Dalej wystarczy obliczyć sin 45 stopni
wiedząc ,że przeciwprostokątna =12
2 maj 15:06
ciezka:

albo
tg45 = h/6
1 = h/6
h=6
można to było tez wywnioskowac z własciwości trójkatów, gdyż wszystkie kąty w trójkącie cob
mają po 45stopni. czyli jest on równoboczny
Mając więc wysokość i promien podstawy stożka mozesz obliczyć V
v = Pp x h
pp = πr
2
pp = 36π
v= 36π x 6
v = 216π
2 maj 15:21