matma <3 o_0
Mr.Mijagj: | | 3√4−3√2 | |
liczbą odwrotną do |
| jest? |
| | 2 | |
2 maj 14:14
Ms.Ginny: znajdz liczbe, ktora pomnożona przez to da Ci 1..
2 maj 14:24
Rumpfy:
dalej to chyba trzeba dzialac na potegach i pierw, aczkolwiek nie wiem czy da sie..
2 maj 14:32
Svanar: na pewno trzeba uwymiernic...
2 maj 14:47
Mr.Mijagj: powinno być A−23√12+2+3√4 B− 3√12+2+3√4 C− 23√2+2+√4 D− 3√2+2+3√4
ale jakoś no mi za nic nie idzie tego wyliczyć tak..
2 maj 14:48
Eta:
mianownik:
3√2*
3√2−
3√2=
3√2(
3√2−1)
3√2*
3√4=
3√8= 2
(
3√2−1)(
3√4+
3√2+1)=
3√23 −1= 2−1= 1
zatem:
| 2 | | 2 | | 3√4( 3√4+3√2+1) | |
| = |
| * |
| =
|
| 3√4−3√2 | | 3√2(3√2−1) | | 3√4(3√4+3√2+1) | |
| | 2*3√4(3√4+3√2+1) | | 2*3√4(3√4+3√2+1) | |
= |
| = |
| =
|
| | 3√8*( 3√23−1) | | 2*(2−1) | |
=
3√4(
3√4+
3√2+1)
2 maj 14:56
Eta:
zatem poprawna odp; to C)
bo
3√4(
3√4+
3√2+1)=
3√16+
3√8+
3√4=
3√8*2+2+
3√4= 2
3√2+2+
3√4
2 maj 15:01
Mr.Mijagj: no ta jeszcze tyko dojdę o co tutaj biega i będzie good

, dziekować
2 maj 15:14
Eta:
dla wyjaśnienia: stosujemy wzór a
3−b
3= ( a−b)(a
2+ab+b
2)
aby usunąć niewymierność z mianownika
2 maj 15:20