zad maturalne
matura 2010: ttp

/wt04.wrzuc.to/obrazek/pWf6IyF/DSC02429.
2 maj 13:29
2 maj 13:29
Svanar: chodzi o to ołowkiem zakreślone, tak ?
2 maj 13:30
matura 2010: tak o to pierwsze zadanie i to 2 podpunkt c
2 maj 13:32
Svanar: 1 liczba:
| 15! | | 12!*13*14*15 | |
| = |
| = 13*15 = 195 |
| 12!*13+12! | | 12!(13+1) | |
2:
| 26! | | 24!*24*26 | |
| = |
| = 24*13 |
| 24!*2 | | 24!*2 | |
2 maj 13:45
Svanar:
I liczba: 195
II liczba: 312
| 1 liczba | | 195 | |
| = |
| = 0,625 = 62,5% |
| 2 liczba | | 312 | |
wiec liczba 1 jest mniejsza o 100%−62,5% = 37,5%
2 maj 13:46