wykres funkcji kwadratowej
motka54: f(x)= x
2+4x+5
trzeba narysować wykres funkcji
i niewiem jak znalesć punkt przeciecia wykresu funkcji z osia OY
wystarczy wyliczyc f(0)
2 maj 12:31
kot: oblicz sobie pierwiastki i narysuj
2 maj 12:33
Amaz: No tak, wyznaczasz x
1 i x
2 z delty, a f(o), to miejsce przecięcia z osia OY

No jeszcze
wypadałoby znać miejsce wierzchołka paraboli, jeśli to ma być taki porządny rysunek
2 maj 12:33
kot: a nie delta na minujexD
2 maj 12:34
kot: no to p i q na pocztek
2 maj 12:34
motka54: dobra dzieki
2 maj 12:37
GOŚĆ: jaki jest wzor na p i q?
2 maj 12:38
kot: p=−b/2a
2 maj 12:43
kot: q=−delta/4a
2 maj 12:44