oddworld: Wykaż że dla każdego m ciąg (
m+14,
m+36,
m+912) jest arytmetyczny.
Zadania typu wykaż udowodnij to dla mnie czarna magia

jest na to jakaś
receptura/schemat postepowania? pomóżcie
2 maj 12:23
kot: to bylo na maturce probnej nie
2 maj 12:27
kot: skorzystaj z wlasnosci
2 maj 12:27
Amaz: Ciąg arytmetyczny ma taką właśność, że jeśli mamy a
1,a
2,a
3, to:
| | a1+a3 | |
a2= |
| , należy podstawić tamte liczby do tego wzorku i pokazać, że lewa strona równa |
| | 2 | |
się prawej
2 maj 12:35
oddworld: dogrzebałem się do info ze wystarczy spr. : a
2 −a
1 =a
3 −a
2 i rzeczywiście wychodzi
−m+312 =
−m+312
kot znasz może jakaś stronkę na której jest sporo rożnych przykładów tego typu i sposobów
postępowania? Słabo idzie mi dedukcja i wolałbym się nauczyć nawet 20 rożnych typów tych zadań
i możliwych sposobów rozwiązań/metodyki
2 maj 12:36
Svanar: muszę Cie zmartwić... w zadaniach tego typu trzeba po prostu znać własności tego czegoś o co
pytają (jak w tym zadaniu, trzeba wiedzieć ze 2a2 = a1+a3) i trzeba kombinować aż wyjdzie
2 maj 13:11