ile
GOŚĆ: Ile punktów wspólnych ma prosta o równaniu y = −x + 2 z okręgiem o środku w początku
układu współrzędnych i promieniu 2?
2 maj 11:30
Svanar: y=−x+2
x2+y2=4
tyle ile ma ten uklad rozwiązań
2 maj 11:33
2 maj 11:34
kalafiorowa:
rownanie okregu o srodku (0,0) i proemienu 2
x2+y2=4
mamy uklad rownan:
{y=−x+2
{y2+x2=4
(−x+2)2+x2=4
x2−4x+4+x2−4=0
2x2−4x=0
2x(x−2)=0
x=0 ∨ x=2
y=−0+2=2 ∨ y=−2+2=0
odp. Dwa punkty wspolne. (0,2) oraz (2,0)
2 maj 11:34
GOŚĆ: svanar mozesz to bardziej rozpisac.?

bo nie rozumiem tego.
2 maj 11:37
GOŚĆ: dziekuje kalafiorowa
2 maj 11:37
Nikka: podałam Ci link − gdzie masz trzy sposoby rozwiązania tego zadania
2 maj 11:41
GOŚĆ: a skad sie wzielo x
2+y
2
2 maj 11:45
GOŚĆ:
2 maj 12:10
Nikka: zajrzyj w link, który podałam − z równania okręgu (wszystko tam napisałam) − masz okrąg o
środku (0,0) i r = 2
2 maj 12:20