Logarytmyy...
Mr.Mijagj: help! Mam takie zadanie z logarytmem log16(12+14)=? i kurde dochodzę zasadniczo do
tego że log163−12 i dalej nic już wykombinować nie mogę..
2 maj 00:36
Basia:
a czy to na pewno trzeba obliczyć ?
podaj może pełną treść zadania
2 maj 00:44
matura: log 163/4
log1612 * log1616=log1612−1
2 maj 00:49
Mr.Mijagj: Liczba log16(12+14) jest równa?
2 maj 00:50
Basia:
no i co mi z tego ?
tak samo nie wyliczę log1612 jak log163
2 maj 00:51
matura: log
161216
i gdy skrócisz 12 i 16 przez 4 to zostaje przy 12−3 a przy 16−4
2 maj 00:51
matura: log
1612. już można zostawić!
2 maj 00:52
Mr.Mijagj: no oke..ale jak to wliczyłeś/łaś?
2 maj 00:52
matura: etapami:
już podaje
2 maj 00:53
Basia:
nie mam żadnego pomysłu
2 maj 00:54
Basia: a dlaczego log1612 można zostawić ?
w czym on lepszy od log163 ?
no chyba, że jest dany i równy np. a
dlatego prosiłam o pełną treść zadania
2 maj 00:55
matura: I.
log1624+14
II.
log1634
III. mnożymy 34 i licznik i mianownik przez 4
log161216
IV.
rozbijasz na dwa logarytmy:
log1612* log1616
2 maj 00:56
Mr.Mijagj: pełna jest po prostu wyliczyć to nic więcej ni ma
2 maj 00:56
Basia:
| | 12 | |
log16 |
| ≠ log1612*log16{16} |
| | 16 | |
| | 12 | |
log16 |
| =log1612−log1616=−1+log1612 |
| | 16 | |
poza tym patrz wyżej
2 maj 00:58
Mr.Mijagj: ahaa

wielkie dziek
2 maj 00:58
matura: | | −1 | |
ale zostawiając log16 |
|
|
| | 2 | |
CZYLI 16
x=
−12
2 maj 00:58
matura: tak "minus" oczywiście

pomyła się wkradła.
2 maj 00:59
Basia:
loga−12 nie istnieje
logarytmować można wyłącznie liczby dodatnie
idźcie już spać, przed maturą trzeba odpocząć
2 maj 01:01
Basia: poza tym po raz 99 pytam w czym wynik
−1+log1612 jest lepszy od wyniku −12+log163
2 maj 01:02
Mr.Mijagj: odpoczywać to będę po maturach
2 maj 01:02
Mr.Mijagj: też mnie to mocno zastanawia ale odp −1+log1612 jest prawidłowa
2 maj 01:03
Basia:
to miałoby sens ⇔ gdyby treść była np.taka
"wykaż, że log16(12+14)=−1+log1612"
polecenie "oblicz" pozwala udzielić i Twojej, i matury, i dziesięciu (a właściwie
nieskończenie wielu) innych odpowiedzi
wszystkie będą poprawne
2 maj 01:08