matematykaszkolna.pl
Czworokąt wypukły. Keisim: Dany jest taki czworokąt wypukły ABCD, że okręgi wpisane w trójkąty ABC i ADC są styczne. Wykaż, że w czworokąt ABCD można wpisać okrąg. Jak znam życie, trzeba w jakiś sposób wykazać, że suma przeciwległych boków jest równa? Zbija mnie z tropu to, że okręgi są styczne... znaczy to, że promienie poprowadzone do przekątnej tych małych okręgów wpisanych są prostopadłe do niej. Czy taka sytuacja może zajść w innym przypadku niż romb?
1 maj 23:18
Basia: rysunekten rysunek to cały dowód no należy uzasadnić, że tr.PFD i tr.PGD są przystające itd. parami
1 maj 23:32
Keisim: Deltoid... Dziękuję Basiu, jesteś wielka.emotka Z uzasadnieniem sobie już poradzę...
1 maj 23:37
Basia: to nie musi być deltoid; tak mi wyszło na rysunku, ale nie musi AB=w+y BC=w+z CD=z+x AD=x+y stąd AB+CD=x+y+w+z BC+AD=x+y+w+z
1 maj 23:51
Eta: widzę ,że już mam z "głowy" emotka Zanim zrobiłam herbatkę , Basia ..... roztrzaskała rysunek
1 maj 23:52
Keisim: Faktycznie, dziękuję za uwagę... Zamiast przeanalizować od początku do końca to zadanie, ja zacząłem robić kolejne...
2 maj 00:05