Czworokąt wypukły.
Keisim: Dany jest taki czworokąt wypukły ABCD, że okręgi wpisane w trójkąty ABC i ADC są styczne.
Wykaż, że w czworokąt ABCD można wpisać okrąg.
Jak znam życie, trzeba w jakiś sposób wykazać, że suma przeciwległych boków jest równa?
Zbija mnie z tropu to, że okręgi są styczne... znaczy to, że promienie poprowadzone do
przekątnej tych małych okręgów wpisanych są prostopadłe do niej.
Czy taka sytuacja może zajść w innym przypadku niż romb?
1 maj 23:18
Basia:

ten rysunek to cały dowód
no należy uzasadnić, że
tr.PFD i tr.PGD są przystające
itd. parami
1 maj 23:32
Keisim: Deltoid...
Dziękuję Basiu, jesteś wielka.

Z uzasadnieniem sobie już poradzę...
1 maj 23:37
Basia: to nie musi być deltoid; tak mi wyszło na rysunku, ale nie musi
AB=w+y
BC=w+z
CD=z+x
AD=x+y
stąd
AB+CD=x+y+w+z
BC+AD=x+y+w+z
1 maj 23:51
Eta:
widzę ,że już mam z "głowy"

Zanim zrobiłam herbatkę ,
Basia ..... roztrzaskała rysunek
1 maj 23:52
Keisim: Faktycznie, dziękuję za uwagę...
Zamiast przeanalizować od początku do końca to zadanie, ja zacząłem robić kolejne...
2 maj 00:05