Funkcja
Godzio:
Mam takie zadanie i nie jestem pewien czy je poprawnie rozwiązałem, odpowiedzi niestety nie
mam.
| | π | | π | |
Dane jest równanie (2sinα − 1)x2 − 2x + sinα = 0 , gdzie α∊<− |
| , |
| >. Dla jakich |
| | 2 | | 2 | |
wartości parametru α suma odwrotności pierwiastków tego równania jest równa 4cosα.
Δ > 0
| 1 | | 1 | | x1 + x2 | | −b | | a | | b | |
| + |
| = |
| = |
| * |
| = − |
| |
| x1 | | x2 | | x1x2 | | a | | c | | c | |
Δ = 4 − 4(2sin
2α − sinα) = 4 − 8sin
2α + 4sinα > 0
−2sin
2α + sinα + 1 > 0
−2t
2 + t + 1 > 0 t∊<−1,1>
Δ
t = 1 + 9 = 9
2 = 4sinαcosα
1 = sin2α
sin2α = 1
1 maj 23:08
Basia:
dobrze;
dla ścisłości powinno być jeszcze założenie:
2sinα−1≠0 (bo inaczej mamy równanie liniowe i nie ma mowy o 2 pierwiastkach)
sinα=0 (bo inaczej jednym z pierwiastków będzie 0 i nie można mówić o odwrotnościach)
1 maj 23:13
Eta:
W/g mnie , to Δ≥0 , bo mogą być dwa takie same rozwiązania

Chyba ,że czegoś nie doczytałam ?
1 maj 23:17
Godzio:
Rzeczywiście, zapomniałem o tym warunku

i Δ ≥ 0 oczywiście
Dziękuje bardzo
1 maj 23:19
Eta:
1 maj 23:20
Gustlik: Dobrze, ale oprócz założeń, które podała Basia i Eta, wkradły Ci się dwa małe błędy formalne:
1) Δ
t=1+
8=9 − chyba "literówka",
| | π | |
2) α= |
| +kπ, a nie 2kπ, bo dzielisz obustronnie przez 2, ale i tak to wychodzi poza |
| | 4 | |
| | π | | π | |
przedziałem <− |
| , |
| > podanym w zadaniu. |
| | 2 | | 2 | |
1 maj 23:55
Godzio: 1 literówka
2 widocznie zapomniałem
2 maj 00:01