Przekątne trapezu przecinają się pod kątem prostym. Wysokość tego trapezu wynosi 4, a jedna z
przekątnych ma długość 5. Oblicz pole tego trapezu.
Na rysunku zaznaczam, że nie musi to być trapez równoramienny, ani prostokątny.
AC=5
z tr.AEC
sinα=ECAC=45
cos2α=1−1625=925
cosα=35
cosα=AEAC
AE=5*35=3
z tr.BFD
sin(90−α)=DFBD
cosα=4BD
BD=4cosα
BD=4*53=203
cos(90−α)=BFBD
sinα=BFBD
BF=BD*sinα=203*45=163
AE+BF=a+b
a+b=203+163=363=12
| a+b | ||
P= | *h=6*4=24 | |
| 2 |
Dobę czekałem na odpowiedź i w końcu, ktoś się znalazł
Wielkie dzięki!