matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jak to obliczyć?
Gosia:
cos40
tg40
cos50
1 maj 21:20
Godzio:
sin40
tg40 =
cos40
sin40 = sin(90−50) = cos50
cos40
sin40
1
*
=
* cos50 = 1
cos50
cos40
cos50
1 maj 21:23
Gosia:
Dziękuję, ale wraz tego nie rozumiem ............
1 maj 21:34
Gustlik:
sin(90−α)=cosα, stąd sin40 = sin(90−50) = cos50
sinα
sin40
tgα=
− wzór trygonometryczny, stąd tg40=
cosα
cos40
cos40
cos40
sin40
cos40
cos50
tg40=
*
=
*
=1, bo
cos50
cos50
cos40
cos50
cos40
wszystko się skraca.
2 maj 00:51