logarytmy prosze o pomoc to pilne
kicia: nieużywając kalkulatora porównaj liczby: a=log5*log20+log2 2 oraz b=√6−2√5
1 maj 20:43
kicia: pliska pomocy
1 maj 20:51
Svanar: a= log5*(log10+log2) + log2*log2 = log5+log5*log2+log2*log2= log5 + log2(log5+log2) =
log5+log2*(log10) = log5+log2= log10 = 1
a=1
teraz wystarczy sprawdzić czy b >1
b>1
√6−√5>1
6−2√5>1
−2√5>−5
2√5<5
20<25
wiec b>1
czyli b>a
1 maj 20:53
Eta:
a= log5( log4*5)+log
22=log5( log2
2 +log5) +log
22=
log5*2log2+log
25+log
22=2log5*log2+log
25+log
22=(log2+log5)
2=(log2*5)
2=
= (log10)
2= 1
2=1
a= 1
6−2
√5 = ( 1−
√5)
2
b=
√(1−√5)2= I 1−
√5 I = −1+
√5≈ −1 +2,23 ≈ 1,23
to: a <b
1 maj 20:57