Zastosowanie własności trójmianu kwadratowego
POMOCY: Wyznacz współczynnik funkcji kwadratowej, wiedząc, że jej wykres ma trzy punkty wspólne z
wykresem funkcji g(x)=|x+3|−2 oraz że jej miejsca zerowe są jednocześnie miejscami zerowymi
funkcji g.
1 maj 19:02
Basia:
g(x)=0 ⇔
|x+3|−2=0
|x+3|=2
x+3=2 lub x+3=−2
x=−1 lub x=−5
f(x) = a(x+1)(x+5) = a(x
2+6x+5)=ax
2+6ax+5a
x∊(−
∞,−3) ⇒ g(x) = −(x+3)−2=−x−5
x∊<−3,+
∞) ⇒ g(x)=x+3−2=x+1
jeżeli narysujesz wykres g(x) zobaczysz, że
wierzchołek paraboli musi znaleźć się w punkcie A(−3,−2)
−3 =−3
zgadza się
Δ=36a
2−4*a*5a = 36a
2−20a=16a
2
−4a=−2
a=
12
1 maj 19:24
POMOCY: Dziękuję
1 maj 19:25
Eta:
wyznaczamy miejsca zerowe g(x)
g(x)=0 <=> Ix+3I−2=0 <=> Ix+3I= 2 <=> x+3= 2 v x+3= −2
to: x
1= −1 v x
2= −5
wierzchołek paraboli ma współrzędne:
| | x1+x2 | | −5−1 | |
xw= |
| = |
| = −3
|
| | 2 | | 2 | |
dla x= −3 g(−3) = I−3+3I−2= −2
wierzchołek paraboli : W( −3, −2) −−− jest punktem wspólnym z wykresem g(x)
zatem z postaci kanonicznej funkcji f(x)
f(x) = a( x−x
w)
2 +y
w i f(−1)=0 −−− bo to miejsce zerowe
f(x) = a( x+3)
2−2 i f(−1)=0 to: dla x= −1 y=0
0= a( −1+3)
2−2 => 4a= 2 =>
a=12
1 maj 19:30
POMOCY: f(x) = a(x+1)(x+5) − z jakiego wzoru skorzystałaś?
1 maj 19:30
Basia:
ax2+bx+c=a(x−x1)(x−x2)
ale nie jestem do końca pewna czy przypadek, który opisałam jest jedynym możliwym
jeszcze to przemyślę
1 maj 19:32
POMOCY: Dlaczego −1 to miejsce zerowe?
1 maj 19:35
Eta:
bo miejsca zerowe obydwu funkcji są wspólne ( tak masz w treści zad.)
1 maj 19:37
POMOCY: A co z −5
1 maj 19:37
Eta:
−5 −−− też jest miejscem zerowym
g(−5)=0 to f(x) = a( x +3)
2−2 => 0= a( −5+3)
2 −2 => 4a= 2 => a=
12
więc otrzymujemy tę samą wartość a=
12
zatem , obojętnie czy podstawiasz g(−5)=0 czy g(−1)=0
ja podstawiłam g(−1)=0
1 maj 19:41
Basia:
nie jest ale zadanie nie wymaga chyba podania wszystkich możliwości
| | 1 | |
a= |
| spełnia warunki zadania |
| | 2 | |
i sądzę, że to wystarczy
wyznaczenie wszystkich a jest dość mocno skomlikowane
1 maj 19:47