sadsada
***rozszerzone***: R−XIV zad 8. Dane są 3 urny. W U1 jest: m kul czarnych, 5 kul białych, 3 kule zielone. W U2
jest m−2 kul czarnych, 6 kul białych, 4 zielone. U3 jest pusta.
Losujemy z U1 i U2 po jednej kuli i wrzucamy je do U3, po czy z U3 losujemy jedną kulę.
Oblicz dla jakiego m prawdopodobieństwo wylosowania kuli czarnej wynosi 0,5
1 maj 18:50
Basia:
aby prawdopodobieństwo wylosowania czarnej z U3 = u{1}[2}
w U3 musi znaleźć się dokładnie 1 kula czarna i dokładnie jedna innego koloru ⇔
czarna z U1 i inna z U2
lub
inna z U1 i czarna z U2
P=mm+5+3*10m−2+6+4+5+3m+5+3*m−2m−2+6+4 =
mm+8*10m+8+8m+8*m−2m+8=
10m+8(m−2)(m+8)2 = 18m−16(m+8)2
18m−16(m+8)2=12
2(18m−16)=(m+8)2
36m−32=m2+16m+64
m2−20m+96=0
Δ=400−4*96=400−384 =16
√Δ=4
m1=20−42=8
m2=20+42=12
sprawdź czy się tam gdzieś w rachunkach nie pomyliłam
1 maj 19:02