kombinatoryka
patrycja: Witam. Czym się różni liczba zdarzeń od liczby możliwych wyników?
1 maj 17:59
patrycja: Aha, i jeszcze jedno pytanie: Czy da sie wyznaczyć wartości skrajne wielomianu stopnia wyższego
niż 2? (czyli np. taki przykład: ymax i ymin wielomianu: x5−4x4+9x3−36x2 =
x2(x2+9)(x−4) ?)
1 maj 18:12
Basia:
ad.1
niczym
ad.2
metodami znanymi ze szkoły średniej raczej nie
ten który podałaś nie ma ani wartości najmniejszej, ani największej, bo
limx→−∞ [x2(x2+9)(x−4)]=(+∞)*(+∞)*(−∞)=−∞
limx→+∞ [x2(x2+9)(x−4)]=(+∞)*(+∞)*(+∞)=+∞
czyli ZW=R
1 maj 18:52
patrycja: ahaaaaa, rozumiem dziekuje
1 maj 19:12
Keisim: Jeśli byłyby jakiekolwiek rozwiązania można byłoby to ugryźć pochodną.
Znałabyś wtedy monotoniczność, czyli również lokalne maxima i minima...
1 maj 19:18