końcówka zadania
Svanar: zadanie mam rozwiązane w 90% i leże na czymś takim:
wykresy funkcji f(x) = x2 + 2x −a oraz g(x) x2 −ax +2 przecinają się w jednym punkcie leżącym
na osi OX. wyznacz a.
Ja już próbowałem z 10 sposobów i lipa... (odp to : a=3)
1 maj 16:35
Svanar: ponawiam
1 maj 18:20
damorka: liczyłam to, ale mi konsekwentnie wychodzi wynik
a= −2 ...
1 maj 18:24
Godzio:
0 = x
2 + 2x
0 = x(x+2)
x = −2 v x = 0
A(−2,0) v B(0,0) −> w tych punktach mogą się przeciąć
g(x) = x
2 − ax + 2
dla A
0 = 4 + 2a + 2
−6 = 2a
a = − 3
dla B
0 = 2 sprzeczność
w takim razie odpowiedź jest a = −3 ( podales a = 3 , zapomniałeś chyba minusa

)
1 maj 18:24
Godzio: a czekaj bo zapomnialem ... − a poprawiam
1 maj 18:26
Godzio: f(x) = x2 + 2x − a
g(x) = x2 − ax + 2
x2 + 2x − a = x2 − ax + 2
2x + ax −a − 2 = 0
2(x − 1) + a(x−1) =0
(x−1)(2+a) = 0
x = 1
więc stykają się w punkcie A(1,0) :
0 = 1 + 2 − a
0 = 3 − a
a = 3
1 maj 18:28
Svanar: dzieki

damorka: liczyłam to, ale mi konsekwentnie wychodzi wynik a= −2 ... ← to samo xD
1 maj 18:31