geometria anlityczna
zizou26: Dane sa wiercholki trojkata ABC A=(−1,−12) B=(−16,3) C=(4,23) Znajz srodek okregu
wpisanego w ten trojkat
1 maj 15:51
zizou26: wie ktos jak to zrobic?
1 maj 16:08
Basia:
środek okregu wpisanego w trójkat to punkt przecięcia symetralnych jego boków
1. piszesz równanie pr.AB
2. znajdujesz środek M odc.AB
3. piszesz równanie sym.AB czyli pr.k⊥pr.AB i przechodzącej przez M
4. piszesz równanie pr.AC
5. znajdujesz środek N odc.AC
6. piszesz równanie sym.AC czyli pr.l⊥pr.AC i przechodzącej przez N
7. rozwiązujesz układ równań złożony z równań symetralnych czyli pr.k,l
1 maj 16:10
zizou26: to jest przepis na znalezienie okregu opisanego na trojkacie a ja potrzebuje srodek okregu
WPISANEGO W TROJKAT
1 maj 16:12
1 maj 16:12
zizou26: jezeli chcemy znalesc srodek okregu wpisanego w trojkat to musimy znalesc dwusieczne prostych i
w tym jest problem
1 maj 16:15
Svanar: raczej, według mnie basia dobrze mówi, tylko nie umie wyjaśnić dlaczego
1 maj 16:16
zizou26: raczej zle
1 maj 16:18
Svanar: spróbuj policzyć i sprawdź w odpowiedziach
1 maj 16:19
zizou26: juz to robilem
1 maj 16:20
zizou26: ktos wie jak znalesc dwusieczne trojkata?
1 maj 16:24
marta: Trzeba napisać równanie prostych np AB i BC , nastepnie napisac odlegosc pkt S(x,y) od tych
prostych i je przyrównać. wychodzi prosta jednej dwusiecznej
napisać jeszcze jedna dwusieczna i znalezc punkt wspólny dwusiecznych
1 maj 16:26
zizou26: i wychodza jakies kosmiczne wyniki
1 maj 16:29
marta: Korzystam z def dwusiecznej , która mówi , ze dowolny pkt na dwusiecznej jest równooddalony od
ramion (czyli tutaj od prostej AB i BC)
1 maj 16:30
marta: Ok spróbuje to rozwiazac na liczbach
1 maj 16:30
zizou26: bylbym wdzieczny
1 maj 16:37
marta: no chujowo sie to liczy, moze ktos ma prostszy sposób
1 maj 16:39
marta: a jesli zrobić odległość pkt S od prostej AB = r , r liczysz ze wzoru r= 2P/ a+b+c
1 maj 16:46
zizou26: tez glupie wyniki
1 maj 16:46
Bogdan:
Dzień dobry.
Środek okręgu wpisanego jest punktem przecięcia dwusiecznych kątów wewnętrznych.
W zadaniu, w którym dane są współrzędne wierzchołków trójkąta najpierw należy sprawdzić,
czy trójkąt jest lub nie jest trójkątem prostokątnym przez wyznaczenie długości jego boków.
W tym zadaniu:
|AB|
2 = 15
2*2 ⇒ |AB| = 15
√2
|BC|
2 = 20
2*2 ⇒ |BC| = 20
√2
|AC|
2 = 25
2*2 ⇒ |AC| = 25
√2
Stwierdzamy, że |AB|
2 + |BC|
2 = |AC|
2, a więc trójkąt ABC jest prostokątny, przyprostokątne
mają długość 15
√2 i 20
√2, przeciwprostokątna ma długość 25
√2.
| | 1 | |
Długość promienia okręgu wpisanego r = |
| (|AB| + |BC| − |AC|2) = ..... |
| | 2 | |
1 maj 17:57
Luke: Skoro masz współrzędne to liczysz dł. boków, promień i równanie któregoś z boków. Potem liczysz
odległość(która juz masz) punktu od prostej(bo promień ma rowna odleglosc od wszystkich boków)
i masz srodek.
1 maj 17:57